24 Mart 2009 Salı

Sağlık Mucizesi Kefir

KAFKASYADAN GELEN SAĞLIK MUCİZESİ KEFİR

Çok eski zamanlardan günümüze kadar gelen mucize içecek Kefir…
Ben 2 yıl önce tanıştım kefirle , bir arkadaşım mayasını vermişti , uzun süre yarım yağlı sütten mayalayarak sabah akşam içtim. Tam yağlı sütten yapılırsa kilo aldırıyor.
Arkadaşım anlattığında şaşırmıştım.Maya devamlı çoğalıyor, o yüzden ufalananları ayıklıyorsunuz.Bunları arkadaşım sokaklarındaki uyuz bir köpeğe yedirmiş , bir süre sonra
Köpek iyileşmiş, yaralarından eser kalmamış.
Bende içtiğim sürece çok hastalanmadım, mide , sindirim sistemi problemlerimi çözdü.
Mayasını kaybettim, yine bulup içmem gerekiyor kışın kemiklerim ağrıyor, içtiğim zaman bayağı iyi gelmişti.
Kefirin Mayası Üniversitelerin Ziraat Fakültelerinde ve aktarlarda kuru halde bulunabilir.Ama kullanan arkadaşınız varsa ondan alabilirsiniz.Şimdi hazır satılanları da var, ama evde yapmak daha ekonomik geliyor, birde günlük şişelerde satılan sütleri kullanmak daha faydalıymış.




(Kefir) İle İlgili Bilgiler:

Kefir kültüre edilmiş, birçok sağlık unsuru içeren ayran benzeri bir içecektir. Kefir ekşi ve ferahlatıcı tadı ile ayrana, yoğurtta bulunan maya ve bakterilerin bağırsak siteminde tutunma özelliği olan ‘probiyotik’ yapıları ile de yoğurda benzemektedir. Kefirde doğal olarak yer alan bakteriler ve mayaların simbiyotik etkileşimi sonucu oluşan yapılar bu içeceğin düzenli tüketilmesi durumunda sağlık açısından faydalar içermektedir. Değerli vitamin ve mineraller ile yüklenmiştir, kolay sindirilebilir proteinler ve doğal antibiyotik özellikler içermektedir.

Kefirde yer alan çok miktardaki yararlı maya ve bakteriler, kültüre edilme işleminden sonra ortamda bulunan laktozun tamamına yakınını yapılarında bulunan laktaz enzimi ile tüketirler. Böylece laktozu tolere edemeyen kişiler bu şekilde kefiri rahatça tüketirler.

Kefir çok farklı sütler ile örneğin inek, keçi, koyun, hindistancevizi, pirinç ya da soya sütleri ile yapılabilir. Yapısal olan mukoz benzeri özelliği, sindirim sisteminde yararlı bakterilerin kolonizasyonunu kolaylaştırır.

Kefir, tanecik (grain) adı verilen jelatinimsi beyaz ya da sarı partiküllerden oluşmaktadır. Bu tanecikli yapı kefiri diğer süt ürünlerinden ayırmaktadır. Bu tanecikler bakteri/maya karışımı kazein (süt proteini) ve kompleks şekerler ile küme halini almaktadır. Bazı taneciklerin fermentasyon işlemleri sonucunda el avucuna sığabilecek büyüklüklere ulaştığı bilinmektedir. Tanecikler yapısında bulunan yararlı organizmalar ile sütü fermente ederek kültüre edilmiş ürüne dönüştürmektedir.

Yoğurt ve Kefir arasındaki farklar nelerdir?

Her iki üründe kültüre edilmiş süt ürünleridir ama farklı türde faydalı bakteri içermektedirler. Yoğurdun içermiş olduğu bakteriler sindirim sistemini temiz tutarak burada konakçı olan diğer faydalı organizmalar için besin sağlamaktadır. Kefir bu özelliklere artı olarak yoğurdun sahip olmadığı sindirim sistemini kolonize etme özelliğine de sahiptir.

Kefir yoğurtta bulunmayan birkaç faydalı bakteriyi de içermektedir, Lactobacillus caucasus, Leuconostoc, Acetobacter türleri ve Streptococcus türleri. Aynı zamanda vücut için yıkıcı patojen özellikte olan mayaların gelişimini kontrol altına alan ve elimine eden Saccharomyces kefir ve Torula kefir gibi mayaları da içermektedir. Sindirim siteminde zararlı bakteri ve mayaların bulunduğu ortamda mukoz asta yapı oluşturarak ortamı temizler ve bağırsakların direncini artırır. Bu nedenle vücut gerek Escherichia coli gibi patojenlere gerek bağırsak parazitlerine karşı daha dirençli hale gelir.

Kefirde bulunan bakteri ve mayalar tam olarak parçalanmamış besinlerin sindirimine yardımcı olarak besin kaybını önlemekte, bu sayede kolonu temiz ve sağlıklı tutmaktadır. Kefirin yoğurda kıyasla daha ince tanecikli yapıda olması sindiriminin kolay olmasını sağlamakta bu sayede de gerek bebekler gerek rahatsız yaşlılar ve sindirim bozukluklarına sahip olanlar için kullanımını kolaylaştırmaktadır.

Besin Değeri

Kefir, vücudun temel fonksiyonlarında ve çeşitli faaliyetlerinde kullanılan mineraller ve esansiyel amino asitler bakımından zengindir. Kefirde bulunan proteinler kısmi sindirimi yapılabilen ve bu nedenle vücut tarafından kolay değerlendirilebilir yapılardır. Kefirde bol miktarda bulunan ve esansiyel amino asitlerden bir tanesi olan triptofanın, mineral maddelerden kalsiyum ve magnezyumun sinir sitemi üzerinde rahatlatıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Vücudumuzda en çok bulunan ikinci mineral madde olan fosfor, hücre gelişimi ve enerji ihtiyacının karşılanması için karbonhidratların, yağların ve proteinlerin kullanımında kolaylık sağlamaktadır.

Kefir, B12, B1 ve K vitamini bakımdan da zengindir. Bu vitaminlerin yeterli alınması durumunda gerek böbrek, karaciğer ve sinir sistemine gerekse deri rahatsızlıklarına sayısız fayda sağladığı bilinmektedir.

Sağlık açısından Kefir

Kefirin diyetimizde düzenli olarak tüketiminin sayısız faydaları bulunmaktadır. Kolay sindirilebilir olması, bağırsakları temizlemesi, faydalı bakteriler ve mayalar, vitaminler ve mineraller, ve proteinleri içermesi. Kefir dengeleyici bir gıdadır. İçerdiği yapılar ile bağışıklık sisteme yardımcı olduğu, AIDS gibi rahatsızlıkların kötüye gitmesini yavaşlatmak, aşırı yorgunluk sendromuna, herpes ve kansere karşı olumlu etkilerinin olduğu belirtilmektedir. Sinir sistemi üzerine olan sakinleştirici etkisi nedeni ile uyku bozuklukları, depresyon ve hiperaktivite rahatsızlıklarında kullanılmaktadır.

Neden Kefir tüketmeliyim?

* Çünkü Kafkasya Kültürü’nün bir öğesidir

* Pahalı olmayan bir gıdadır

* Dünyanın farklı yerlerinde Kronik Yorgunluk Sendromu, Astım, Deri Rahatsızlıkları ve antibiyotik tedavisinden sonra iç eko-sistemin temizlenmesinde kullanılmaktadır

* Çok şeker ve şekerli gıda tüketen çocuklar için faydalıdır

* Doğal sakinleştirici ve antibiyotiktir

* Hamile kadınlar, hemşireler, yaşlılar için kompleks bir gıdadır

Kefirin saklanması
Kefirin çok ekşi olmayan tatlıya yakın bir tatta içilmesi isteniyor ise taze olarak bir iki gün içerisinde tüketilmesi önerilir. Kefir ağzı kapalı bir kapta hafta hatta aylarca buzdolabında saklanabilir. Özellikle laktozu tolere edemeyen kişilere önerilebilecek olan, buzdolabında saklanan kefir tüketildikçe üzerine taze olanlardan eklenmesi ve bu şekilde tüketilmesidir.

Meraklısına

Dolapta bekleyen kefir sağlık açısından bir olumsuzluk etmeni oluşturmaz. Düşük sıcaklıklarda bile, içerisinde bulunan Acetobakteriler tarafından üretilen asetik asit nedeni ile ekşiliğin artmasına neden olur. Hatta bir araştırmada bir yıl boyunca bekletilen kefirin tadının biraz ekşi olduğu ve içerisinde yer alan mayalar nedeni ile alkol miktarını % 4 civarına çıktığı belirtilmiştir.

Kefir yapmaya bir süre ara vereceğim, nasıl saklarım?

Kefir tanelerini bir kaç ay kullanmayacaksanız;

* Kefir tanelerini temin ettiğinizde saf su içerisinde küçük bir kapta ya da kurutulmuş halde olacaklardır. Kefiri kullanmayacağınız zaman bir kabın içerisine saf suyu koyarak ve taneleri de içerisine ilave ederek buzdolabında (+4 C) saklayabilirsiniz.

Kefir tanelerini donduracak iseniz,

* Kefir tanelerini soğuk saf su ile yıkayın (suyun klorsuz olmasına dikkat edin), temiz ve beyaz bir havlu ile düzgünce üzerindeki nemi bastırmadan uzaklaştırın. Taneleri bir poşet ya da kutu içerisine koyun ve taneleri tamamen kapatacak kadar süt tozu ilave edin ve buzluğa kaldırın. Bu şekilde bir yıla yakın bir süre saklayabilirsiniz.

Kefir tanelerini Kafkasya’da yapıldığı gibi kurutacak iseniz;

* Kefir tanelerini soğuk saf su ile yıkayın, temiz ve beyaz bir havlu ile düzgünce üzerindeki nemi bastırmadan uzaklaştırın. Tanecikleri beyaz kağıttan kese içerisine koyup yoğun güneş altına bırakın. Tanecikleri burada sıcaklık, nem ve tanecik boyutuna bağlı olarak bir iki gün içerisinde kuruyacaklardır. Kuruyunca renkleri sarıya dönebilir bu gayet normaldir. Kuruyan taneleri ağzı sıkıca kapatılabilen bir kaba koyup soğuk bir ortam ya da buzdolabında 1- 1.5 yıl civarında saklanabilir.

Saklanan kefir tanelerinin aktivitesini geri kazandırmak için ne yapmalı ?

Farklı nedenler ile kefir taneleri aktivitelerini kaybetmiş olabilirler. Onları tekrar aktive edebilmek için;

Kefir tanelerini dondurmuşsanız;

* Dondurulmuş olan taneleri soğuk su içerisine koyun. Bu şekilde süt tozundan ayrılabilsin. Sonrasında bir kap içerisine tanelerin üzerine 1/3 oranında olacak şekilde süt ilave edin ve 24 saat beklemeye bırakın. Eğer pıhtılaşma istenen düzeyde olmaz ise bu işleme her 24 saatte sütün miktarını her seferde artırarak devam edin. Bu işlem üç-dört gün sürebilir. İstenen aromaya ve yapıya ulaşıldığında kefir taneleri sütü işlemek için hazır demektir.

Kurutmuşsanız;

* Tanecikleri bir kaba alıp üzerine 1/3 oranında süt ilave edin. 20 - 24 saat sonra eski aromaya ulaşmış ise taneler hazırdır. Eğer değil ise, yukarıdaki gibi artan miktarlarda süt ilave ederek bu işleme devam edin. 2 - 7 gün arası tazelemeden sonra taneler hazır hale gelecektir.

Not: Kefiri aktive etme aşamasında elde edilen kefiri içmeyiniz.

Kefir, dünyanın çok değişik bölgelerinde tüberküloz, kanser ve gastrointestinal bozukluklar gibi hastalıklarda tedaviyi destekleyici unsur olarak geniş çapta kullanılmaktadır. Bugüne kadar kefirin gastrointestinal rahatsızlıklar üzerine etkilerinin araştırıldığı çok sayıda çalışma yapılmıştır. Ayrıca son yıllarda kefirin bazı kanser türlerini kontrol etme özelliği, kolesterol düşürücü etkisi ve bağışıklık sistemiz üzerine etkileri ile ilgili olarak pek çok çalışma yapılmış ve bu yönde olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Bu derlemede kefirin sağlık üzerine etkileri ile ilgili son yıllarda yapılan çalışmalara değinilerek kefirin fonksiyonel gıda özelliği değerlendirilecektir.

Kefirin Faydaları
*Mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır,
*Serinletici aromasıyla kronik yorgunluğu giderir,
*stres azaltır, sakinleştirir ve kolesterolü düşürür,
*Sinir sistemini güçlendirir,
*Uykusuzluğu ve sinirsel depresyonu ortadan kaldırır,
*Damar sertliğini ve kas kasılmalarını önler,
*Yüksek tansiyonu düzenler ve dengeler,
*Kan bozukluklarını giderir ve kanı temizler,
*Karaciğer rahatsızlıklarını iyileştirir,
*Cildi güzelleştirir ve parlaklık verir,
*Egzema ve benzeri deri hastalıklarına iyi gelir,
*Yara ve yanıkların hızla iyileşmesini sağlar,
*İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder,
*Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir,
*Safra kesesi ve böbrek hastalıklarına iyi gelir,
*Sindirim sistemini mükemmel şekilde düzenler,
*Sağlıklı diyet için önemlidir, kilo almayı önler.
Kefirin Yararları
*bebeklikten ergenliğe kadar; kemiklerin ve dişlerin oluşumu ile sağlıklı dokuların ve kasların gelişimini olumlu etkiler.
*Vücudun gelişmesi için gerekli olan vitamin, mineral ve protein desteğini sağlar.
*Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır.
*Aşırı çikolata, şeker ve sakız tüketen çocukların sağlık risklerini azaltır.
*Diş çürüklerini önler.
*Şekerin özümlenmesini sağlar ve şekeri enerjiye dönüştürür.
*İştah açar ve beslenmeye güçlü destek oluşturur.
*Asabi hastalıklarda rahatlatıcı görevi görür.
*İshale ve kabızlığa karşı etkindir.
*Kansızlığı önler ve kan bozukluğunu giderir.Tırnakların sağlıklı kalmasını sağlar.
*Görme yeteneğini güçlendirir.
*Kesiklerin ve yaraların hızla iyileşmesini sağlar.
*Zekâ gelişimine önemli katkı ve zihinsel aktiflik sağlar.
*Astım ve Alerjiye karşı direnç oluşturur.
*Çocukların büyümesinde doğal koruma ve güvenli beslenme sağlayan nefis bir süt içeceğidir.
*Büyümeye güçlü destek sağlar.
*Boy uzamasına ve sağlıklı gelişime yardımcı olur.
*Ergenlik dönemine Pozitif etkinlik katar.
*Hormon dengesinin kuruluşuna yardımcı olur.
*İhtiyaç duyulan enerji için mükemmel destek verir.
*Zihinsel ve fiziksel gelişime benzersiz katkı sağlar.
*Beyin hücrelerini aktifleştirir ve beyinsel dinamizmi arttırır.
*Aşırı şişmanlamaya veya zayıflamaya karşı frenleyici görev üstlenir.
*Sindirim sistemini inşa eder ve tam beslenme sağlar.
*Sindirim esnasında protein sentezine olumlu yardım eder.
*Bağırsak florasını inşa eder.
*Böbrek fonksiyonlarını düzenler.
*Vitamin ve mineraller arasında işbirlikçi yapısıyla simbiotik çimento görevi görür.
*Cilt güzelliğine ve parlaklığına olumlu etkiler yapar.
*Ciltteki yağlanmayı ve kepeklenmeyi önler. Saçları kuvvetlendirir.
*İç ve dış kanamalarda kanamaları durdurmaya yardımcı olur.
*Yanıkların hızlı iyileşmesini sağlar.
*Dokuları tamir eder.
*Vücudun Sıvı dengesini optimum seviyede tutar.
*DNA sentezini ve yenilenmesini olumlu etkiler.
*Hücrelerin Oksijen almasında etkili görev üstlenir.
*Gençlik döneminin etkin, enerjik ve aktif bir dönem olmasında unutulmaz bir partnerdir.
*Gençlik ve dinçlik duygusunun sürekliliğini sağlar.
*Yorgunluk ve strese karşı koruyucu bir kalkandır.
*Cinsel fonksiyonların devamlılığında aktiflik kazandırır.
*Vücudun bütün organlarının uyumlu ve senkronize çalışmasını düzenler.
*Kanı temizler, klosterolü dengeler ve yüksek tansiyonu düşürür.
*Damar sertliğini ve kalp krizi riskini önler.
*Uykusuzluğu giderir. Spor yapanlar için enerji deposudur.
*Ferahlatıcı hoş kukusu ve benzersiz tadıyla rahatlık verir, dinlendirir ve gevşetir.
*Yemeklerde keyfinize keyif katar.
*Hazmı kolaylaştırır.
*Diyet yapanlar için en ideal içecektir.
*Kilo aldırmaz ve beslenme sentezi oluşturur.
*Kemoterapi tedavisi sürerken vücudun güçlü kalmasını ve beslenmenin devamlılığını sağlar.
*Kas kasılmalarını ve krampları önler.
*Selülitlere karşı etkindir.
*Yağ dokularını çözümleyici fonksiyon içerir.
*Sindirim sistemindeki trafiği düzenler.
*Birçok hastalığın oluşumunu ilk başlangıçtan itibaren hemen önler.
*Başta üreme hormonları östrojen, progesteron, testesteron olmak üzere kortizon, ensülin, trioid, serotonin ve adrenal hormonları üzerine olumlu etkiler yapar.
*Mide asitleri ile salgıların düzenli ve verimli üretilmesine katkıda bulunur.
*Alkol alanlar açısından kaybolan vitaminlerin geri alımında tam bir takviye sağlar.
*Zehirlenmelere karşı kanı temizler.
*Vücuda giren siyanürü etkisizleştirir.
*Saç dökülmesini azaltır.
*Doğum kontrol hapı ve idrar söktürücü ilaç alanlara yardımcı olur.
*Antibiyotik ilaçlar vücuttaki tüm vitaminleri ve bakterileri öldürdüğünden; doğal savunma ve savaş ordularını kurarak doğal antibiyotik görevi üstlenir.
*Sinir sistemini sürekli reorganize ettiğinden çelik gibi güçlü yapı oluşturarak sakinlik ve rahatlık verir.
*Antioksidan özellikleri ile hücre yenilenmesine katkı sağlar.
*Menopoz dönemindeki riskleri azaltır.
*Aşırı yıpranmayı ve yaşlanmayı yavaşlatır.
*Damar sertliğini engeller.
*Uzun ve sağlıklı bir ömür trendine yönelik metabolizmanın mimarıdır. Kemiklerin ve kasların güçlü kalmasına destek sağlar.
*Osteoporoz ve Alzheimer hastalığına karşı direnç oluşturur.
*prostat ve Bağırsak Kanseri başta olmak üzere birçok kanseri önleyici etkisi olduğu bilinmektedir.
*Adale kasılmaları ile felce karşı etkindir.
*Ellerdeki titremeler ile bellek zayıflığını ve dikkat azalmasını önler.
*Kronik güçsüzlüğe karşı kuvveti arttırır.
*Sinir iltihaplarına bağlı olarak el ve ayaklardaki uyuşma ile karıncalanmaları azaltır.
*Görme zayıflığını ve katarakt oluşumunu engeller.
*Serbest radikallerin, ağır metallerin ve zehirli Gazların vücuttaki olumsuz etkilerini azaltır.
*Kronik depresyona karşı olumlu iyileştirmeler yapar.
*Genç yaşlanmayı sistemize eder.
*Mutlu bir yaşlılık dönemi için vazgeçilmez doğal bir dosttur.

2 yorum:

NuR dedi ki...

Sevgili Hilal, çok gizemli bir maya olduğunu düşünürüm hep. Annem yıllar önce ha babam mayalar, herkese de verirdi. Epey de kullandı.
Sevgiyle kal

mehbup dedi ki...

Ben içmeyi denedimde içemedim.çok faydalı ama tadı...