11 Ocak 2010 Pazartesi

KAPARİ VE FAYDALARI

Bugünlerde bu bitkiye takıldım, turşusunu biliyorum, salataların üzerine güzel gidiyor, birde reçelinin yapıldığını duydum, ilginç geldi...Faydalarını öğrenince alıp denemeli diyorum.Ayrıca tablet halinde de piyasaya çıkmış...
Halk arasında ‘kedi tırnağı' yada ‘gebere' olarak da bilinen kapari bitkisi; sağılık, gıda ve ilaç sanayinin vazgeçilmez bitkisi durumunda.
Doğal viagra olarak da bilinen kapari bitkisi Türkiye'de yeni yeni tanınırken; İspanya kapari bitkisini ‘Milli Bitki' ilan etti ve yılda 15 milyar dolar gelir elde ediyor.Kapari, Türkiye'de en çok Çorum'un Osmancık ilçesinde tanınırken, Muğla ve yöresinde de doğal ortamda yetişiyor. Bol miktarda A ve E vitamini içeren kapari, zengin enerji kaynağı.
Yapılan bir çalışmada 100 gram çiçek tomurcuğunda kuru madde olarak; 67 miligram fosfor, 9 miligram demir, 24 miligram protein, 12 miligram selüloz ve 2 miligram lipid tespit edilmiş. Gıda, kozmetik ve ilaç sanayilerinde kullanılan kapari, çok yıllık derin köklü ve yayılıcı özelliği ile iyi bir erozyon kontrol bitkisi olurken, yangına dayanıklılığı ile dikkat çekiyor.Gençleştirici ve “afrodiziak” ‘cinsel gücü arttırıcı' etkisi de keşfedilen kapari tomurcukları, Avrupa ve Amerikada sofraların vazgeçilmez turşuları arasında yer alıyor.
Sadece Almanya'da Kapari'nin 472 çeşit turşusu yapılıyor. İnsanlar kapariyi gıda niyetine tüketirken aynı zamanda, pek çok hastalığa karşı da bağışıklık kazanıyorlar. Örneğin özündeki rutin, kılcal damarlardaki kanamaları önlüyor.
İspanyollar yüzyıllar önce kapari köklerinden yaptıkları ilaçları, hemoroid tedavisinden kalça rahatsızlıklarının giderilmesine, kadınların regl dönemlerinin düzenlenmesinde ve sancıların giderilmesinde, sirkesinden diş ağrılarının giderilmesinde ve yine köklerinden zehirlenmelere karşı panzehir elde etmede kullanmışlar.
Avrupa'da meyveleri ve çiçek tomurcukları, müshil (kabızlık giderici) ve diüretik (idrar söktürücü) olarak kabul edilmekte, uyarıcı ve iskorbüt hastalığını önleyici olarak değerlendirilmekte.
Yaprakların ezilmesiyle hazırlanan lapa ise gut hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır.Ayrıca kan bozuklarının giderilmesinde yine kapariye başvurulmakta.
Uluslar arası Kanser Enstitüsü'nde yapılan çalışmalarda kapari, antitümör aktivitesi sağlayan “ekstraktın” hazırlanmasında kullanılan bitkiler arasında yer alıyor.
KAPARİ'NİN FAYDALARI
Cinsel gücü arttırıcı, Kabızlık giderici (Sindirim sistemini düzenler) İdrar söktürücü, Balgam söktürücü, Solucan düşürücü, Ağrı kesici, Romatizma, Felç, İskorbit hastalığı, Kan bozuklukları, Gut hastalığı, Antitümör, Hemoroid, Dalak büyümesi, Kalça rahatsızlıkları, Adet düzenleyici, Diş ağrıları, Karaciğer fonksiyonlarını düzenleyici, Mide ülseri, Multipl Skleroz (MS) gibi rahatsızlıklara iyi geldiği biliniyor.


1 yorum:

Sevil Şahin dedi ki...

aman allahım ne cok faydası varmış
çok uzun zaman oldu salatalarımda yer almayalı eşim pek sevmiyor tadınıda ondan
hilacim postun ile bizleri bilgilendirmen harika
şahsım adına tşk ederim
sevgiler