11 Ocak 2010 Pazartesi

AŞURE


Yayınlamakta geç kaldım ama ancak sıra geldi, Öyküsünü hepimizin bildiği , en sevdiğim tatlılardan biridir.
1/2 kg.Buğday, 1 bardak nohut, bir bardak fasulye, kuru üzüm, kayısı,incir, kurudut, doğranmış elma,portakal kabuğu, üzerine tarçın, ceviz,fındık, tabiiki nar taneleri...
Buğday ve bakliyat akşamdan ayıklanıp , ıslatılır.üzüm ve kayısıyı doğrayıp ıslatıyorum.incir kullnmadım bu sefer rengini karartıyor.buğday bol su konarak pişmeye bırakılır, nohut ve fasulye düdüklüde ayrı ayrı yarım saat pişirilir. Buğday pişince süzülen fasulye ve nohut ilave edilir biraz daha kaynayınca meyvelerde atılır, onlarda pişince şekeri ağız tadına göre eklenir.1 pakette vanilya ekledim.kıvamı da bir arkadaşın tanımı çok hoşuma gitti: işte öyle olunca altını söndürün, soğuyuncada koyulaşıyor zaten.Şeker atılınca devamlı karıştırmak gerekiyor, yoksa dibi tutar.
Biraz dinlenince kaselere dökülür.Soğuyunca üzeri süslenir.
Konu komşu akraba dağıtılr, hep beraber afiyetle yenilir....

Hiç yorum yok: